Ezek a kínai telefonok a legkedveltebbek Magyaországon INFOGRAFIKA

Magyarországon még nem készült adatokkal alátámasztható gyűjtés a kínai telefonok elterjedtségéről. Speciális szakszervizként pontosan látjuk, melyik márkák a legelterjedtebbek – mondja Csernai Kata, a kinaitelefonjavitas.hu tulajdonosa.

Tavaly 49 gyártó telefonját javítottuk, mégis a javítások nyolcvan százalékát tíz márka adta. Míg a világpiacon az egyik legnépszerűbb kínai márka, az OPPO rendkívül alulreprezentált itthon, az első három helyen a XIAOMI, a OnePlus és a Lenovo szerepel – teszi hozzá.

Tapasztalatunk szerint az 50.000 forintnál olcsóbb telefonokat nem éri meg javíttatni, de előfordul, hogy egy kínai prémium kategóriás telefon javítására ennek másfélszeresét is elkölti a tulajdonosa.

A leggyakoribb kínai telefon márkák Magyarországon szerviz statisztika alapján

Leggyakoribb kínai telefon típusok Magyarországon szerviz adatok szerint

Tavaly 49 különböző gyártó telefonja fordult meg szervizünkben. Ezzel együtt a javítások 80 százalékát tíz gyártó készülékei tették ki.

Ez a 10 márka az előfordulások gyakorisága szerint*:

  1. XIAOMI
  2. OnePlus
  3. Lenovo
  4. Blackview
  5. Doogee
  6. UMI
  7. Oukitel
  8. Honor
  9. Ulefone
  10. Elephone

 

Bár nagyon sok egzotikus típus megfordul nálunk, a hibajavításoknak mindösszesen négy százalékát nem tudtuk vállalni alkatrész hiány, vagy amiatt, hogy klón telefont akartak velünk javíttatni.

A kínai telefonokkal kapcsolatos hibabejelentések típusai

Kínai telefonok leggyakoribb meghibásodásai hibatípusok alapján

 

A hibabejelentések 41 százaléka kijelző törés miatt történik, töltési hibával a bejelentések 11 százaléka érkezik. A telefonon futó Android szoftverrel az esetek 15 százalékban van probléma.

Megrendelt javítások megoszlása

Kínai telefonok javításának megoszlása

A megrendelt javítások 66 százaléka hardveres javítás. Az okostelefon függőség azon is lemérhető, hogy az összes javítás húsz százaléka egy-két órán belül elkészülő gyorsjavítás. Ezzel a lehetőséggel úgy élnek az ügyfelek, hogy a 24 órán belüli gyorsjavítás munkadíja 25 százalékkal drágább, mint a normál javításé.

Kínai telefonok átlagos javítási díja

Kérdés, hogy az olcsóbban beszerzett telefonok javítására mennyit hajlandóak áldozni az emberek?

Valójában a kínai telefonoknak is van prémium kategóriája, mint pl. a OnePlus. A magasabb ligában megjelenő telefonok ára itt is elérheti a 150-180 ezer forintot.

Megfigyelhető, hogy míg ezek a drága telefonokra szívesen költenek az emberek, a bevizsgálás után kapott árajánlatot gyakrabban utasítják el a 30-60 ezer forintos kategóriába tartozó telefonok tulajdonosai. A leadott készülékek 22 százaléknál nem kérték a javítást, az esetek túlnyomó többségében az ár miatt.

 

Kínai telefonok javítási díjai

Az átlagos javítási díj 18 700 forint. A középső, 9000-20 000 forintos díjkategóriába tartozik a javítások 36 százaléka.

A legdrágább javítás 2017-ben 72 600 forint volt, egy OnePlus 3 telefon kijelzőcseréje ért meg ennyit a tulajdonosának. Azért ezek a kiugró díjak ritkák, 50 ezer forint feletti összeget csupán a javítások négy százalékért fizettek.

Összefoglaló

A 2017-ben végrehajtott 1129 javítás fontosabb adatait infografika formájában is összefoglaltuk.

Kínai telefonok javítása 2017-ben Magyarországon - INFOGRAFIKA


Sajtóközlemény letöltése pdf-ben

Infografika letöltés pdf-ben

Infografika letöltés jpg-ben

Javítási statisztika letöltése excelben

 


* A statisztikából nem vonható le következtetés az egyes márkák meghibásodási arányára, elsősorban a márkák elterjedtségét jelzi.


További információ:

Csernai Kata
kinaitelefonjavitas.hu
alapító tulajdonos
csernaikatalineva@gmail.com
+36703802745

FEL